Boosheid westerse bekeken.

Irritatie, boosheid of woede  is een emotie. Deze emotie wordt geraakt  als jouw  grenzen van buitenaf ongevraagd worden overschreden.

Als jij je op fysiek, mentaal en emotioneel niveau in balans voelt. Kun je je irritatie of boosheid direct naar de ander communiceren vanuit helder denken.

Maar is het uiten van je gevoelens/emotie,s moeilijk. Slik je veel in, heb je moeite met het aangeven van jouw grenzen. Dan kan het zijn dat op en gegeven moment de bekende emmer overloopt.

Dan is er geen controle meer en komt de emotie er als een explosie vaak gericht op de ander eruit.

 De Gonadotropin Releasing Hormoon (GnRH) pieken die samengaan met de overgang, zorgen ervoor dat de hersenen ontvankelijk worden voor nieuwe waarnemingen en daardoor voor nieuw gedrag. Het is dan niet ongewoon dat vrouwen sneller geïrriteerd raken, zelfs kwaad, of in woede ontsteken door zaken die ze eerder van zich af lieten glijden.

 Dit hormoon wordt overgens in de hypothalamus gemaakt, hetzelfde gebied in de hersenen van emoties worden gevoeld en tot uitdrukking worden gebracht.

Duidelijk een geval van irritatie.

Woede vanuit de Chinese geneeswijze.

Woede is ook daar een emotie, en is verbonden met de lever.

De leverfunctie heeft als taak om de Qi vrij door het lichaam te laten circuleren.

Als de Qi vrij kan stromen, dan zal de persoon emotioneel in balans zijn en kan zijn emoties vrij uiten, zonder de ander daarbij de schuld te geven of iets aan te willen doen.

Als de Lever Qi niet vrij kan stromen, zal het gaan stagneren en zal het de emotie van prikkelbaarheid, irritatie, boosheid en woede beïnvloeden.

Woede en de overgang.

De gekke vrouw in de overgang. Maar die gekke vrouw is alleen maar bezig terug te keer naar haar eigenheid. Ze heeft jarenlang voor de ander klaargestaan, is daar klaar mee en gaat in deze fase van overgang de weg terug naar zichzelf. En als je een weg terug gaat kom je ook zaken tegen die je hebt laten liggen.

Zo niet serieus

 Voor de meeste zo niet all vrouwen houd het proces van het terug keren naar zichzelf in dat ze contact maken met hun woede. Dit is misschien wel de eerste keer dat ze stoom afblazen bij de mensen die het dichts bij haar staan. De gebeurtenissen die deze woede oproepen zijn nooit nieuw.  Nieuw is in deze overgangsfase wel de wil om die woede te erkennen, en de energie om hem tot uiting te brengen, zowel voor  onszelf als tegenover de ander. Dit kan een eerste stap zijn naar de lang verlangde verandering om terug te keren naar zichzelf.

>