Zelfliefde

Thuis komen bij je zelf. Je hart openen voor alles wat er in je leven voorbij komt. Maar vooral ook kijken naar wat is blijven liggen en wat zich diep in je cellen heeft vastgezet.  Als jonge moeder en echtgenote vond ik het moeilijk om mezelf toestemming te geven hiervoor. Tot mijn moeder overleed toen ik 40 was.

Moeder dochter (ver)binding

Haar overlijden heeft gezorgd voor een grote omkering in mijn leven. Ik was op dat moment moeder van puberende kinderen en ineens mocht ik zelf aan het roer staan. Mijn moeder was er niet meer en het was tijd om mijn navelstreng definitief door te knippen en mijn eigen plek in te gaan nemen.

Nieuwe fase

Ik rolde, zonder het te weten, een nieuwe fase van mijn leven binnen. Een fase waarin ik mocht leren mijn kinderen steeds meer los te laten en de tijd die daardoor vrij kwam aan mijzelf te besteden. De eerste voorzichtige zoekende stappen werden gezet op deze onbekende weg naar wie ik werkelijk ben.

Silvia Arentsen - helpt vrouwen in de overgang

Een open HART

In de jaren na het overlijden van mijn moeder kwamen er steeds meer levensvragen naar boven waar ik antwoorden op zocht. Zo kreeg ik tijdens een tarotlegging een boodschap van mijn moeder: “Doe het niet zoals ik het heb gedaan”.

Het heeft even tijd nodig gehad voor ik begreep wat mij moeder mij wilde vertellen. Ze had hartproblemen en haar kransslagaders die het hart van voedsel en energie voorzien, waren met de jaren dichtgeslibd. Haar hart was geleidelijk op slot gegaan. 

Pas later begreep ik de boodschap daarachter. Mijn moeder had haar passie, hartsverlangen, niet helemaal kunnen volgen. Ze had willen studeren, maar als oudste geboren worden in een gezin met dertien, was studeren geen voor de hand liggende optie.

Cirkel doorbreken

Ik beloofde mijzelf niet aan hartzeer dood te gaan. Mijn hart onderweg steeds meer te leren openen, er te zijn voor mijzelf en hier trouw aan te blijven. Een hele pittige uitdaging. Het begin van mijn uitbreken uit een opgelegd systeem.

Thuis komen in jezelf

De weg om terug te keren naar waar ik vandaan kwam, begon zich steeds meer te manifesteren, zichtbaar te worden. Dus startte ik met een driejarige opleiding. Daar leerde ik naar mijzelf kijken en dan vooral naar die delen van mijzelf waarvan je denkt dat jij die niet hebt. Daar kwam ik in contact met mijn arrogantie, betweterigheid en meer delen die ik liever niet van mijzelf zag. Maskers die ik aangenomen had om pijn, verdriet, gekwetstheid en angst weg te drukken. Allemaal strategieën om mij staande te kunnen houden.

Massage tijdens de overgang - Silvia Arentsen

Sisterhood

Na deze driejarige opleiding  kwam ik in contact met een vrouw die workshops gaf speciaal voor vrouwen. Deze eerste samenkomst was voor mij het opnieuw verbinden met mijn vrouwelijke energie. Dat was zo’n explosie van herkenning, dat ik na dit weekend voor de eerste keer het gevoel van thuis komen had. Dit is wat ik wilde, mij blijven omringen met de zachte, krachtige, oneindige, grenzeloze vrouwenenergie. Die mij zou helpen, mijn hart steeds meer te openen.

Naar het dak van de wereld, Tibet

In 2005 heb ik met een van mijn zussen een reis door Nepal en Tibet gemaakt. Het was zo heerlijk om in de bergen te zijn dat ik na die tocht mijzelf beloofde nog één keer terug te komen. Om een langere trektocht door de Himalaya te maken.

Tijdens de afsluiting van een jaartraining kreeg ik de ingeving om mijn belofte aan mijzelf na te komen en nog één keer naar Nepal en Tibet te gaan. Ondanks knieproblemen die ik opliep tijdens de voorbereidingen, heeft me dat er niet van weerhouden om te gaan.

Op de top van de (voor Tibetanen) heilige berg Mount Kailash heb ik mijn navelstreng daadwerkelijk doorgeknipt en ben ik op eigen benen gaan staan. Dat deed ik door iets van mijn moeder en vader achter te laten tussen de duizenden en duizenden gebedsvlaggen. Een overweldigd moment waarbij de tranen rijkelijk mochten vloeien. Tranen van pijn en blijdschap. 

gebedsvlaggen rondom de heilige berg Kailash

gebedsvlaggen rondom de heilige berg Kailash

De cadeaus van het leven

Het proces van thuis komen in jezelf is iets wat door blijft gaan. Zo bracht mijn verhuizing naar de Achterhoek, mijn roots, mij weer een stapje dichterbij mezelf. Ik leerde hulp vragen, luisteren en de tijd nemen voor een nieuwe stap.

Zelfs van het moment dat mijn dochter besloot om volledig uit contact te gaan, kon ik iets leren. Voorbij het schuldgevoel, kreeg ik ook nu weer de uitnodiging om af te dalen in mijn onderbewuste.  Tijd te nemen het helder te krijgen, te helen, los te laten en weer op pad te gaan.

Nu…. ben ik blij en dankbaar voor deze onverwachte verrassing. Het heeft me teruggebracht naar mijn eigen autonomie, verantwoordelijk zijn voor mijn leven. De behoefte aan bevestiging om het goed te doen, er te mogen zijn, kan ik nu aan mijzelf geven. En als het nodig is durf ik hulp aan de ander te vragen. Niet vanuit een behoefte, maar vanuit helder denken, en een open hart.


Vanuit helder denken en een open HART wil ik vrouwen steunen en begeleiden om de ballast die meegedragen wordt, los te laten.

De overgang is een fase in ons leven waarin we weer bij onszelf terug mogen komen. Herontdekken wie we zijn. Zonder al die opgelegde regels van buitenaf. Je wordt uitgenodigd los te laten wat je niet meer dient en te versterken wat je nodig hebt om tot volle bloei te komen.

Ik sta naast je, ik luister en hoor je. Wandel met je mee tot je aangeeft het zelf te kunnen.

Zodat jij weer jezelf kunt zijn, in jezelf maar ook bij anderen.

Vrouwen ondersteunen in de overgang - Silvia Arentsen

 

Diploma’s en certificaten

Chinese Tui Na massage Total Health Zwolle 2013-2014
Tantrische Sexuologisch Begeleider Tantra Academy 2013-2014
HBO medische basis kennis Total Health Zwolle 2015-2016
     
Voetreflexoloog BER 2006
Manuele lympfedrainage Opleidingscentrum ’t Harde 2006
Holistisch therapeut bewustzijnscoach Helios Centrum 2010
Masseur Holos 2010