Voice dialoge is ontwikkeld door Hal en Sidra Stone. Dit zijn twee Amerikaanse auteurs en psychotherapeuten. Hal is een promovendus in psychologie en heeft als psycholoog bij de marine gewerkt. Sidra is ook promovendus en heeft een praktijk in psychotherapie.

Hal en Sidra Stone hebben de Voice Dialoge methode ontwikkeld. Voice dialoge is de psychologie van de verschillende ‘ikken’ binnen één persoon. Het laat zien hoe de verschillende ‘ikken’ met elkaar communiceren in relaties. De psychologie van de ‘ikken’ omschrijft ook hun definitie van bewustzijn.

Bewustzijn volgens Hal en Sidra Stone bestaat uit 3 onderdelen:

1. Bewustzijn2. De ervaring van de ‘ikken’3. Bewust ego (het midden tussen de eerste ‘ik’ en de verstoten ‘ik’)

Misschien weet je dat je verschillende stemmen in jezelf hebt. Er kan een stem zijn die kritisch is en alles veroordeelt, een stem die je laat weten dat je niet boos mag worden, een stem die angstig is en een stem die je vertelt voorzichtig te zijn. Zo zijn er nog veel meer stemmen. Die stemmen worden binnen Voice dialogue ook wel ‘ikken’ of subpersoonlijkheden genoemd.

Conflict tussen de ‘ikken’

Tegenover een ‘ik’ die zegt dat je niet boos mag worden staat een ‘ik’ die vindt dat je niet alles hoeft te accepteren en voor jezelf moet opkomen. Die ‘ik’ kan een minder bewuste ‘ik’ of zelfs een verstoten ‘ik’ zijn.

Bijvoorbeeld: als je al vroeg in je leven hebt geleerd dat je niet boos mag worden, dan heeft de ‘ik’ die zegt:  ‘Je mag niet boos worden’ een stevige plek in jouw leven en die ‘ik’ bepaalt hoe jij je gedraagt. Dat geeft wrijving, want binnenin jou is er ook die andere ‘ik’ die gehoord wil worden. Ook die ‘ik’ is belangrijk voor je en kan veel voor je doen.

Bevrijding en acceptatie

Voice dialoge werkt bevrijdend wanneer meer kanten van jezelf zich kunnen uitspreken. Zij kunnen je dan  vertellen waar zij behoefte aan hebben. Je snapt beter welke rol zij in je leven spelen. Het is belangrijk  dat je elke ik respecteert en niet veroordeelt.

Wij mensen bestaan uit een mengeling van ‘ikken’. Sommigen zijn ons bekend en voelen vertrouwd, anderen voelen raar en onbekend. Sommige ’ikken’ staan ons vreselijk tegen. Dat zijn de verstoten ‘ikken’, die gedeeltelijk of helemaal uit ons leven zijn verdwenen.

Een verstoten ‘ik’ werd meestal gestraft als het te voorschijn kwam. Wanneer je onbewust bent van je ‘ikken’ en hun werking bepalen zij je handelen, keuzes en reacties.

Het is niet de bedoeling om die ‘ikken’ te veranderen of uit je leven te bannen. Ze zijn heel waardevol en behouden hun plek. Het enige wat gebeurt als je deze ‘ikken ‘ een gelijkwaardige stem geeft, is dat je meer inzicht, begrip en zelfacceptatie krijgt.

Mijn behandelingen en Voice dialoge

Om weer het heft in eigen handen te krijgen heb je bewustzijn nodig over het functioneren van al je ‘ikken’. Met Voice dialogue laat ik je op een zachte en eenvoudige manier kennis maken met jouw eigen innerlijke familie.

Nieuwsgierig geworden naar Voice dialoge? Neem contact op voor een vrijblijvend informatiegesprek.

>