Wat zijn de eerste signalen van de overgang? Dat houdt veel vrouwen bezig. In dit artikel lees je een uitgebreid antwoord op deze vraag.

Onbekendheid voor de signalen van de overgang 

Al heel lang houdt men hardnekkig het beeld in stand dat de overgang van de vrouw gebaseerd wordt op leeftijd. Met daarbij de geijkte overgangsklachten als opvliegers en een onregelmatige menstruatie.

Onbekend is dat de eerste signalen van de overgang al 10 jaar voor het stoppen van je menstruatie kunnen optreden. 

Lichamelijke en geestelijke signalen

Op veel jongere leeftijd (30/40 jaar) kun je al lichamelijke en geestelijke veranderingen merken die het begin van je overgang inluiden. 

Signalen van de overgang

De veranderingen die je kunt merken: snel prikkelbaar zijn, je draai niet meer kunnen vinden, slaapproblemen, weerzin ervaren, nacht zweten, angst of paniekgevoelens hebben, menstruaties die pijnlijker worden en moeite met het onderhouden van de bestaande sociale contacten.

Lees in dit artikel meer over de mentale klachten die bij de overgang horen.

Zijn huisartsen bekend met de signalen van de overgang?

Ook al had je al wel een onderbuik gevoel dat het misschien met de overgang te maken zou kunnen hebben, dan kun je door de reguliere informatie en/of onvoldoende bekendheid bij je huisarts, gemakkelijk in de war gebracht worden.

Deze middelen onderdrukken je gevoel bij signalen die horen bij de overgang...

Helaas krijg je van huisartsen dan nogal eens een diagnoses als depressief, burn-out, overspannen. Of men wijst naar je omstandigheden thuis of op het werk, en schrijft (te) gemakkelijk antidepressiva voor.


Signalen van de overgang

Deze middelen onderdrukken je gevoel, waardoor je helemaal niet meer aan de overgang denkt. Je bent dan niet bewust en volledig aanwezig tijdens het transformatie proces van de overgang. Het kan zijn dat je bewust en in overleg met je huisarts kiest om een antidepressiva voor een korte periode te gebruiken.

Om je te ondersteunen tot dat je weer stevig genoeg voelt om op je eigen benen te blijven staan.

En je de draad weer zelf kunt oppakken.

Denk je dat je nog te jong voor de overgang bent?

Het onderdrukken van je gevoel betekent niet dat de overgangsverschijnselen verdwijnen.

De overgangsverschijnselen worden tijdelijk ergens in je lichaam geparkeerd, tot ze de kans krijgen weer naar de oppervlakte te komen. Je kan er dan nog meer last van ondervinden.

We krijgen als vrouwen nog veel te vaak van artsen te horen: "Nee mevrouw, u bent nog geen 50 jaar, dus te jong voor de overgang" of: "Nee mevrouw, geen overgang. Uw menstruatie is nog regelmatig en u heeft geen opvliegers." 

Door welke signalen weet jij dat je in de overgang zit? 

Luister goed naar het gefluister van je lichaam en de signalen die het je geeft. Zo gauw het idee 'overgang' opkomt, of je ervaart meerdere verschijnselen uit het brede scala aan overgangsverschijnselen, dan is de kans groot dat je te maken hebt met de eerste hormonale veranderingen van jouw overgang.

>