Libido in de overgang, wat verandert er? Veel vrouwen vragen zich af welke invloed de overgang heeft op het libido of de zin in seks. In dit stukje leg ik je uit welke invloed de overgang op je libido heeft.

Welke invloed heeft de overgang op mijn libido of zin in sex?

Bij de overgang kun je een toename of afname in je libido verwachten. Dit is simpel gezegd meer of minder zin in intimiteit of seks.

Toename van je libido in de overgang

Ook al verandert er veel in de hormonale huishouding, toch zijn er veel factoren die de zin in seks in positieve zin stimuleren. Zo krijgen oudere vrouwen vaak meer rust en gelegenheid  met seks bezig te zijn en kunnen ze zich beter ontspannen. De angst om zwanger te raken is er niet meer.

Ze zijn flexibeler in hun tijd en worden niet langer gestoord door hun kinderen.

Ook weten vrouwen op oudere leeftijd vaak veel beter wat ze willen en kan dit een belangrijke bijdrage leveren aan hun seksuele genot. Het is een feit dat seksuele gevoelens en het vermogen om klaar te komen bij vrouwen blijven bestaan. Tot op zeer hoge leeftijd.

Afname van je libido in de overgang

Een afname van het libido betekent letterlijk: minder zin in seks hebben. Iedereen heeft daar wel eens mee te maken. Maar bij vrouwen in de overgang komt het veel vaker voor. Dat heeft voornamelijk te maken met de hormonale verandering in deze periode van je leven. 

De afname van de vrouwelijke geslachtshormonen spelen hier een rol in. Met name oestrogeen die voor een goede doorbloeding van de schede zorgt. Door de daling van dit hormoon worden de slijmvliezen droger. De vagina wordt droger waardoor het vrijen pijnlijker kan worden en de zin in seks vermindert.

Hormoon testosteron

Daarnaast zorgt het hormoon testosteron voor je sexuele zin, je libido dus. Deze daalt tijdens de overgang. Hierdoor kan het zijn dat je minder zin in seks hebt. Daarnaast kunnen emotionele en mentale zaken ook een rol spelen waarom er minder behoefte aan sex/ intimiteit is.

>