Welke verandering ondergaat FSH rond de overgang?

Follikel Stimulerend Hormoon, een door de hypofyse geproduceerd hormoon dat de geslachtsklieren stimuleert. Bij vrouwen is dit hormoon de voornaamste factor voor de rijping van de follikel.

FSH met het LH (lutëiniserend hormoon) zorgen samen voor een toename van oestrogeen en progesteron om de menstruatiecyclus te stimuleren. Deze functie gaat rondom de overgang veranderen.

Je zou denken dat rond de overgang deze hormonen overbodig zijn en uit het lichaam verdwijnen. Niets is minder waar.

Doordat het GnRH hormoon in de hersenen blijft stijgen. Bereiken FSH en LH een hoger niveau dan daarvoor. Het lijkt erop dat deze hormoonstijging rond de overgang, de veranderingen sturen die in de hersenen rond de overgang van de vrouw plaatsvinden.

Silvia Arentsen

De overgang is een fase in ons leven waarin we weer bij onszelf terug mogen komen. Herontdekken wie we zijn. Zonder al die opgelegde regels van buitenaf. Je wordt uitgenodigd los te laten wat je niet meer dient en te versterken wat je nodig hebt om tot volle bloei te komen. Ik sta naast je, ik luister en hoor je. Wandel met je mee tot je aangeeft het zelf te kunnen. Zodat jij weer jezelf kunt zijn, in jezelf maar ook bij anderen.

>