In mijn behandelingen maak ik onder andere gebruik van ‘The work’ van Byron Katie.  Haar werk bestaat uit het onderzoeken van je eigen gedachten.

Wie is Byron Katie?

byron_katieByron Katie is een Amerikaanse spreker en auteur. Toen ze in de dertig was leed ze aan een ernstige depressie. Zo ernstig dat ze haar bed niet meer uit kwam totdat ze tot een levensveranderend inzicht kwam. Toen merkte Byron iets bijzonders op, namelijk wanneer ze haar eigen depressieve gedachten geloofde, leed ze. Wanneer ze haar eigen negatieve gedachten niet geloofde, leed ze niet. Ze kwam erachter dat wat ze geloofde van de wereld om haar heen haar negatief stemde en dat het geen oorzaak van buitenaf was.

Dat zorgde bij haar voor een ommekeer. In plaats van de wereld om haar heen te veranderen, richtte ze zich op het veranderen van haar eigen gedachten. Dit heeft haar eigen realiteit veranderd.  Zij veranderde van een depressieve bedlegerige vrouw in een vrolijke vrouw die het leven liefhad.

Sinds zij dit inzicht heeft gehad, geeft ze haar kennis door om op deze manier anderen te helpen om ook vrij en gelukkig te zijn met hun eigen realiteit. Deze methode heeft ze The work genoemd.

Wat doet Byron Katie?

The Work is een eenvoudige manier om je gedachten te onderzoeken. Daarbij gaat het vooral om de gedachten die je pijn, verdriet, frustratie, stress en boosheid opleveren.

Aan alle emoties gaat een gedachte vooraf. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van. Zij voelen alleen de emotie.

Volgens The work creëert het hechten aan gedachten een innerlijke chaos. Dit is vooral van toepassing als je hecht aan gedachten die niet waar zijn, maar waarvan je wel denkt dat ze waar zijn. Het is altijd een gedachte die zich verzet tegen de realiteit.

Voorbeelden:

  • Een partner die bijvoorbeeld had moeten luisteren, maar dit niet doet;
  • of een ziekte die je niet had mogen overkomen;
  • een zoon die niet zoveel tijd moet verspillen aan games maar zijn huiswerk moet maken;
  • een moeder die zich bemoeit met zaken die haar niet aangaan, terwijl je zelf heel goed weet wat goed voor je is.

Mijn behandelingen en Byron Katie

In The Work worden deze gedachten verhalen genoemd. Je vertelt jezelf veel verhalen over hoe het zou moeten zijn. Sommige verhalen heb je in je opvoeding meegekregen en andere verhalen heb je zelf gecreëerd door ervaringen.

Met behulp van The Work kan ik je helpen om de negatieve verhalen te ontkrachten. Het gevolg is dat je jezelf en anderen weer kunt accepteren en liefhebben. Doordat je bevrijd wordt van deze verstikkende gedachten kan je ook blijdschap weer in je leven toelaten. Het onderzoek zorgt ervoor dat je oude pijn doorvoelt. Dat brengt je weer in contact met wie je werkelijk bent.

Nieuwsgierig geworden naar The Work van Byron Katie? Neem contact op voor een vrijblijvend informatiegesprek.

>